FORMULACIÓ INORGÀNICA
Per aprendre a
formular i a anomenar els compostos inorgànics, és imprescindible identificar
els elements amb el seu símbol químic, a partir de la taula periòdica. A cada
element d’un compost determinat se li assigna un nombre, anomenat nombre d’oxidació, que indica la quantitat d’electrons que l’àtom
de l’element ha guanyat o ha perdut en aquest compost. El nombre d’oxidació va precedit
del signe + si l’àtom ha perdut electrons i del signe - si n’ha guanyat.
Regles per determinar
el nombre d’oxidació:
- El nombre d’oxidació d’un element lliure és sempre zero. Per exemple, el nombre d’oxidació del fluor (F2 ), del Hidrogen (H2), del Oxigen (O2), del clor (Cl2) i del coure (Cu) és zero.
- El nombre d’oxidació d’un ió monoatòmic és igual a la seva càrrega. Per exemple, el nombre d’oxidació del Br - és -1 i el del ió ferro (III) Fe 3+ és +3.
- El nombre d’oxidació de l’oxigen és -2, excepte en els peròxids (com l’aigua oxigenada H2O2 o el peròxid de sodi Na2O) que és -1.
- El nombre d’oxidació de l’hidrogen és +1, excepte en alguns hidrurs, que és -1.
- El nombre d’oxidació dels metalls alcalins (IA) és sempre +1, el dels elements del grup del beril·li (IIA) és sempre +2 i el de l’alumini és +3.
- El nombre d’oxidació d’un element combinat amb un altre més electronegatiu és positiu, i, si està combinat amb un altre de més electropositiu, és negatiu. L’electronegativitat en general augmenta de esquerra a dreta i de baix a dalt en la taula periòdica.
- En un compost neutre, la suma algebraica dels nombres d’oxidació dels àtoms que el formen és zero.
- En un ió poliatòmic, la suma algebraica dels nombres d’oxidació dels àtoms que el formen és igual a la càrrega del ió. Per exemple, en el ió nitrat NO3 1- aquesta suma val -1.
Aquí teniu algunes pàgines web que us poden servir per practicar la formulació i la nomenclatura dels composts binaris i ternaris.
Activitats: Òxids , Hidrurs, Hidròxids, Àcids, Sals |
Activitats Formulació química |
Activitats Formulació Química |
PDF: Treball Cooperatiu Agraïments: Anna Ortiz |
Activitats Formulació Química |
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada