Passa al contingut principal

Origen de la Vida: Generació espontània vs biogènesi

Generació espontània vs biogènesi

Després d’ observar i veure la gran diversitat de vida al nostre planeta, la humanitat sempre s'ha preguntat per què existeixen tantes espècies i quin n'és l'origen. Al llarg de la història s'han formulat moltes hipòtesis, unes amb base científica i altres marcades principalment per les idees religioses imperants a cada època. De fet totes les religions del món intenten explicar l' origen de la vida basant-se en les seves creences.

Durant molt de temps ho va intentar explicar la teoria de la generació espontània que  va ser recolzada durant diversos segles, des del segle IV aC fins a finals del segle XIX dC, quan els experiments realitzats per diversos científics (Redi, Spallanzani, Pasteur) van demostrar que era una creença errònia i fou substituïda per la Biogènesi o síntesi abiòtica de la vida.

Generació espontània

Antigament es creia que els éssers vius sorgien per generació espontània a partir de la matèria orgànica en descomposició. Aquesta creença es basava en observacions quotidianes com l'aparició de larves en aliments en descomposició, de mosques a la carn podrida o de ratolins als fems.

El primer científic que es va qüestionar la generació espontània va ser Francesco Redi: l'any 1668 va dissenyar un experiment que va demostrar que les larves que apareixen a la carn podrida no s'originen per elles mateixes, sinó que procedeixen dels ous que les mosques han post prèviament sobre la carn.


Experiment de Pasteur
Síntesi abiòtica

L'any 1923 Oparin i Haldane van proposar que en algun moment de la història de la Terra s'havien format un seguit de molècules orgàniques senzilles a partir de gasos que hi havia en l'atmosfera primitiva. Per construir aquesta hipòtesi, es van basar en els supòsits següents:
  • Fa uns 4.500 milions d'anys, el planeta estava envoltat d'una atmosfera sense oxigen (atmosfera reductora) constituïda fonamentalment per metà, amoníac, hidrogen i vapor d'aigua.
  • Quan la temperatura de la Terra primitiva va descendir, el vapor d'aigua es va condensar i va formar els núvols que van donar lloc a la pluja, la qual, al seu torn, va originar els oceans primitius.
  • L'energia que arribava del Sol i les descàrregues elèctriques que es produïen a l'atmosfera van provocar que els compostos inorgànics presents a l'atmosfera primitiva interactuessin i donessin origen a compostos orgànics. Aquests es van precipitar sobre la superfície terrestre i van ser arrossegats per la pluja fins als oceans, on van formar la «sopa primitiva».

Experiment de Miller



L'any 1953 el científic Stanley Miller va comprovar experimentalment la hipòtesi d'Oparin i Haldane. Va dissenyar un experiment en què en uns recipients reproduïa les condicions que podien haver existit a la Terra primitiva.


En el primer recipient va posar-hi aigua, metà, amoníac i hidrogen. Va escalfar la mescla, i el vapor va arrossegar els gasos fins al segon recipient, on els va sotmetre a descàrregues elèctriques. Quan aquests es van refredar, es van precipitar. En analitzar el contingut del matràs, Miller va observar que s'hi havien format molècules orgàniques senzilles, com urea, i diversos aminoàcids.



A hombros de gigantes - Antonio Lazcano, referente mundial en Exobiología - 
16 nov 2015


En esta ocasión nos ha visitado un referente mundial en exobiología, el profesor Antonio Lazcano, director del Laboratorio de Origen de la Vida de la Universidad Nacional Autónoma de México. Hemos hablado del origen de la vida y también de sus colaboraciones con destacados científicos en este campo como Stanley Miller o Lynn Margulis. 

Gigantes (16/11/15)




A continuació tenim uns quants vídeos que ens il·lustraran aquestes teories i la seva pugna que va durar fins ben entrat el segle XIX.

LA GRAN DIVERSITAT DE VIDA QUE HI HA AL NOSTRE PLANETA(SISTEMÀTICA) I EVOLUCIÓ DE LES ESPÈCIES






GENERACIÓ ESPONTÀNIA VS BIOGÈNESI





ANIMACIÓ SOBRE LES HIPÒTESIS SOBRE L' ORIGEN DE LA VIDA






ANIMACIÓ SOBRE L'EVOLUCIÓ DE LES ESPÈCIES






Agraïment: Naturals OM

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LES DEFENSES DEL NOSTRE COS: EL SISTEMA IMMUNITARI I EL CÀNCER

SISTEMA IMMUNITARI 1. DEFENSES CONTRA LA INFECCIÓ: SISTEMA IMMUNITARI . L'ambient conté una ampla varietat d'agents infecciosos - virus, bacteris, fongs - paràsits que poden produir alteracions patològiques i, si es multipliquen sense control, poden causar la mort de l'organisme hoste. Malgrat això, en els individus normals, la majoria de les infeccions tenen una durada limitada i deixen poques lesions permanents gràcies a l'acció del sistema immunitari.  De forma general, es poden distingir dos mecanismes de defensa contra les infeccions: Defenses no específiques i Defenses específiques. 2. LES DEFENSES NO ESPECÍFIQUES (Immunitat innata o congènita) No actuen sobre un agent concret. L’activació és ràpida. Constitueixen la primera línia de defensa contra les infeccions evitant que aquestes es produeixin. Normalment tenen un caràcter local, ja que només actuen en els possibles focus d'infecció.  Les dividirem en 1) externes i 2) internes 2.1. Locals

ELS CINC REGNES DE LA NATURA

Com classificar la vida? Al llarg dels temps, els éssers vius s’han anat adaptant al seu entorn, fet que ha generat multitud de formes diferents que formen la meravellosa diversitat que el planeta Terra encara ens ofereix avui i que ho seguirà fent si en tenim cura. Les adaptacions solen ser processos llargs que condueixen a l’evolució i la formació de diferents espècies. Avui dia, els científics n’han catalogades fins a més de 3.000.000. I, a més, encara en queden moltes per descobrir. ( Per saber-ne més  ). Després d' haver estudiat els éssers vius, heu pogut comprovar que tots tenen un origen comú i que, per tant, comparteixen vàries característiques: tots estan formats per cèl·lules i fan les tres funcions vitals de nutrició, relació i reproducció. Com heu vist, a partir d’una cèl·lula es pot formar un ésser viu. Es diu que la cèl·lula és la unitat mínima que pot formar vida. Els éssers vius poden arribar a ser molt complexes segons el nivell d

GEOLOGIA: La Deriva Continental - Alfred Wegener

Planeta Terra Per començar a entendre el funcionament i el canvi d' aspecte del nostre planeta mireu el següent documental sobre l' ORIGEN DE LA TERRA HELIOVIEWER : La web de SOL Wegener va proposar la teoria de la deriva continental a principi del segle XX basant-se en diferents proves. Si bé al començament la seva proposta no va ser gaire acceptada, avui en dia no hi ha dubte que els continents han anat canviant de posició al llarg de la història de la Terra. PROVES GEOGRÀFIQUES  Wegener va sospitar que els continents podrien haver estat units en temps passats en observar una gran coincidència entre la forma de les costes dels continents, especialment entre Sud-Amèrica i Àfrica. Si en el passat aquests continents haguessin estat units formant només un (Pangea), és lògic que els fragments encaixin. La coincidència és encara més gran si es tenen en compte no les costes actuals, sinó els límits de les plataformes continentals. PROVES PALEONTOLÒGIQU