ELS TRANSGÈNICS
En contra dels transgènics Greenpeace: Dades a tenir en compte
En contra dels transgènics Greenpeace: Problemes dels transgènics.
Clica aquí - L`ús dels transgènics en l' agricultura, què en pensen els científics?
Clica aquí- Més opinions de científics sobre els transgènics
L'OMS prendrà un paper
actiu en relació amb els aliments GM, principalment per dues raons: (1) a causa
que la salut pública podria beneficiar-se enormement pel potencial de la
biotecnologia, per exemple per un augment en el contingut de nutrients dels
aliments, menor al·lergenicitat i producció alimentària més eficient; i (2)
sobre la base de les necessitats d'examinar els efectes negatius potencials per
a la salut humana del consum d'aliments produïts mitjançant modificació
genètica a nivell mundial.
Després d' haver llegit i vist totes les possibilitats envers els transgènics podem argumentar una opinió més objectiva sobre un tema que de ben segur que estarà en primera plana de l' actualitat durant els propers anys.
Les
persones fa milers d'anys que modifiquem els vegetals que utilitzem com a
aliment. Moltes de les fruites que consumim actualment són el resultat
d'empelts que es van fer fa temps entre diferents plantes. Avui dia, però,
l'enginyeria genètica permet dur a terme en pocs anys i de manera controlada
modificacions que abans costaven dècades de treball.
Un organisme transgènic o modificat
genèticament (OMG) és aquell al qual, per mitjà de l'enginyeria genètica, s'ha
introduït un gen anomenat transgèn,
procedent d'un altre organisme, o se li ha suprimit o modificat un gen propi.
La
modificació genètica permet que l'organisme transgènic produeixi alguna
proteïna útil o expressi alguna característica d'interès.
En
l'actualitat hi ha plantes transgèniques amb finalitats molt diverses, com la
resistència a certs microorganismes, insectes i herbicides, l'obtenció de
fruits que es conserven més temps o la incorporació de gens perquè produeixin
certes substàncies, com ara vitamines o antibiòtics.
Algunes
millores en aliments transgènics:
- Endarreriment
en la maduració.
El producte tarda més temps a madurar després d'haver estat collit, i això
fa que duri més.
El tomàquet Flavr Svr va ser el primer aliment transgènic produït per al consum massiu. - Producció
de substàncies.
S'obtenen plantes que tenen unes propietats especials diferents de les que
tenen de manera natural, o que en milloren la qualitat nutricional.
S'han aconseguit patates que immunitzen contra el còlera o les diarrees bacterianes. - Millora
de la qualitat.
El producte millora les qualitats organolèptiques.
L'enginyeria genètica ha permès obtenir varietats de cafè, més aromàtiques i amb menys contingut de cafeïna. - Resistència
a herbicides i insectes.
Això produeix un rendiment més alt de les collites.
Certes varietats de soja transgènica són resistents a herbicides.
El blat de moro transgènic suporta l'atac d'uns insectes determinats, com el barrinador del blat de moro.
Les
perspectives d'aquesta tecnologia són àmplies i, en l'actualitat, hi ha
diverses desenes de productes transgènics que esperen ser comercialitzats.
Ara
bé, hi ha opinions que afirmen que el conreu d'aliments transgènics ocasiona
molts riscos per al medi ambient i per a la salut de les persones. Entre
aquests riscos destaquen la pèrdua de biodiversitat, la generació de
resistències a antibiòtics, el desenvolupament de resistències en insectes i
males herbes o els efectes no desitjats en altres organismes.
Per poder tenir una bona opinió sobre un tema tan controvertit com aquest val la pena llegir, veure i escoltar totes les vessants analitzant els pros i contres de cada posició.
Més avall tenim un petit recull de diverses opinions de persones i associacions sobre els transgènics que ens poden ajudar a tenir una opinió pròpia sobre el tema.
Transgènics a la carta. El Quèquicom examina els pros i els contres dels conreus transgènics i els seus possibles efectes sobre la salut humana.
Transgènics a la carta. El Quèquicom examina els pros i els contres dels conreus transgènics i els seus possibles efectes sobre la salut humana.
QUÈ N' OPINEN ELS PROFESSIONALS DE LA NUTRICIÓ?
CLICA AQUÍ- GREENPEACE |
En contra dels transgènics Greenpeace: Dades a tenir en compte
En contra dels transgènics Greenpeace: Problemes dels transgènics.
Clica aquí - L`ús dels transgènics en l' agricultura, què en pensen els científics?
Clica aquí- Més opinions de científics sobre els transgènics
QUÈ EN PENSA LA OMS?
20 PREGUNTES SOBRE ELS ALIMENTS GENÈTICAMENT MODIFICATS (GM)
20 PREGUNTES SOBRE ELS ALIMENTS GENÈTICAMENT MODIFICATS (GM)
Aquestes
preguntes i respostes han estat preparades per l'OMS en resposta a preguntes i
preocupacions d'una gran quantitat de Governs d'Estats Membres de l'OMS pel que
fa a la naturalesa i la innocuïtat dels aliments genèticament modificats.
P1. Què són els
organismes genèticament modificats (GM) i els aliments GM?
Els
organismes genèticament modificats (OGM) poden definir-se com a organismes en
els quals el material genètic (ADN) ha estat alterat d'una manera artificial.
La tecnologia generalment es denomina “biotecnologia moderna” o “tecnologia genètica”,
en ocasions també “tecnologia d'ADN recombinant” o “enginyeria genètica”.
Aquesta permet transferir gens seleccionats individuals d'un organisme a un
altre, també entre espècies no relacionades. Aquests mètodes s'utilitzen per
crear vegetals GM – que després s'utilitzen per desenvolupar cultius d'aliments
GM.
P2. Per què es
produeixen aliments GM?
Els
aliments GM es desenvolupen –i comercialitzen- perquè es percep cert avantatge tant
per als productors com per als consumidors d'aquests aliments. Això té com a
objectiu traduir-se en un producte amb un menor preu, majors beneficis (en
termes de durabilitat o valor nutricional) o tots dos. Al principi, els
individus que desenvolupaven llavors GM desitjaven que els seus productes
anessin acceptats pels productors, per tant, es van concentrar en innovacions
que els agricultors (i la indústria alimentària en general) pogués apreciar. L'objectiu
inicial del desenvolupament de vegetals sobre la base d'organismes GM va ser augmentar
la protecció dels cultius. Els cultius GM actualment al mercat tenen com a
objectiu principal augmentar el nivell de protecció dels cultius mitjançant la
introducció de resistència a malalties causades per insectes o virus als vegetals
o mitjançant una major tolerància als herbicides. La resistència als insectes
s'aconsegueix incorporant a la planta alimentosa el gen productor de toxines
del bacteri Bacillus thuringiensis (BT).
Aquesta toxina s'usa actualment com un insecticida convencional en
l'agricultura i és innòcua per al consum humà. S'ha demostrat que els cultius
GM que produeixen aquesta toxina en forma permanent requereixen menors
quantitats d'insecticides en situacions específiques, per exemple, on la
pressió de plagues és elevada. La resistència viral s'aconsegueix mitjançant la
introducció d'un gen de certs virus que causen malaltia en els vegetals. La
resistència viral redueix la susceptibilitat de els vegetals a malalties
causades per aquests virus, la qual cosa dóna com resultat un major rendiment
dels cultius.
La
tolerància a herbicides s'aconsegueix mitjançant la introducció d'un gen d'un bacteri
que li confereix resistència a certs herbicides. En situacions on la pressió de
la mala herba és elevada, l'ús d'aquests cultius ha produït una reducció en la
quantitat d'herbicides utilitzats.
En
general, els consumidors consideren que els aliments tradicionals (que usualment
s'han consumit per milers d'anys) són innocus. Quan es desenvolupen aliments
nous per mètodes naturals, es poden alterar algunes de les característiques
existents en els aliments, tant en forma positiva com a negativa. Es podria
convocar a les autoritats nacionals d'aliments a examinar els aliments
tradicionals, però això no sempre ocorre. En
realitat, pot passar que els vegetals nous desenvolupats mitjançant tècniques
tradicionals de reproducció no s'avaluïn rigorosament usant tècniques
d'avaluació de riscos. Amb els aliments GM, la majoria de les autoritats
nacionals consideren que són necessàries avaluacions específiques. S'han
establert sistemes específics per a una avaluació rigorosa d'organismes GM i
aliments GM relatius tant a la salut humana com al medi ambient. En general, no
es realitzen avaluacions similars per als aliments tradicionals. Per tant, hi
ha una diferència significativa en el procés d'avaluació abans de la
comercialització per a aquests dos grups d'aliments.
Un
dels objectius del Programa d'Innocuïtat Alimentària de l'OMS és col·laborar amb
les autoritats nacionals en la identificació dels aliments que han de sotmetre's
a avaluacions de riscos, incloent aliments GM, i recomanar les avaluacions correctes.
P4. Com es determinen
els riscos potencials per a la salut humana?
L'avaluació
d'innocuïtat dels aliments GM generalment investiga:
- els efectes directes sobre la salut (toxicitat).
- les tendències a provocar una reacció al·lèrgica.
- els components específics amb sospita de tenir propietats nutricionals o tòxiques.
- l'estabilitat del gen inserit.
- els efectes nutricionals associats amb la modificació genètica.
- qualsevol efecte no desitjat que podria produir-se per la inserció genètica.
P5. Quins són els
principals temes de preocupació per a la salut humana?
Si
bé les discussions teòriques han abastat una àmplia gamma d'aspectes, els tres temes
principals debatuts són les tendències a
provocar una reacció al·lèrgica , la transferència de gens i el creuament
llunyà (outcrossing). Per una qüestió de principis, es descarta la
transferència de gens d'aliments comunament alergènics tret que pugui
demostrar-se que el producte proteic del gen transferit no és alergènic. Si bé
els aliments desenvolupats en forma tradicional no s'avaluen generalment pel
que fa a la seva al·lergenicitat , els protocols per a proves d'aliments GM han
estat avaluats per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i
l'Agricultura (FAO) i la OMS. No s'han
trobat efectes al·lèrgics en els
aliments GM que es troben actualment al mercat.
Transferència genètica. La transferència genètica
d'aliments GM a cèl·lules de l'organisme o a bacteris del tracte
gastrointestinal causarien preocupació si el material
genètic
transferit afectés en forma adversa a la salut humana. Això seria particularment
rellevant si anessin a transferir-se gens de resistència a antibiòtics usats
per crear OGM. Si bé la probabilitat de transferència és baixa, un panell
d'experts recent de FAO/OMS ha incentivat l'ús de tecnologia sense gens de resistència
a antibiòtics.
Outcrossing. El desplaçament de gens de
vegetals GM a cultius convencionals o espècies silvestres relacionades
(anomenat “*outcrossing”), així com la combinació de cultius provinents de llavors
convencionals amb aquells desenvolupats usant cultius GM, pot tenir un efecte
indirecte sobre la innocuïtat i la seguretat dels aliments. Aquest risc és
real, com es va demostrar quan van aparèixer rastres d'un tipus de blat de moro
que només va ser aprovat per a alimentació animal en productes del blat de moro
per a consum humà als Estats Units d'Amèrica. Molts països han adoptat
estratègies per reduir la combinació, incloent una clara separació dels camps
dins dels quals es desenvolupen cultius GM i cultius convencionals. S'està
discutint la factibilitat i els mètodes per monitoritzar els productes alimentaris
GM després de la comercialització, per a la vigilància contínua de la innocuïtat
dels productes alimentaris GM.
Les
avaluacions de riscos del medi ambient abasten tant els OGM involucrats com el
potencial medi ambient receptor. El
procés d'avaluació inclou una avaluació de les característiques del OGM i els
seus efectes i estabilitat en el medi ambient, combinat amb les
característiques ecològiques del medi ambient en el qual tindrà lloc la
introducció. L'avaluació també inclou els efectes no desitjats que podrien
sorgir per la inserció del nou gen.
P7. Quins són els
temes de preocupació quant al medi ambient?
Els temes de preocupació
inclouen: la capacitat dels OGM per dispersar-se i introduir potencialment els
gens d'enginyeria genètica dins de poblacions silvestres; la persistència del
gen una vegada que el OGM ha estat collit; la susceptibilitat dels organismes
no objectiu (per ex., els insectes que no són plaga) al producte genètic;
l'estabilitat del gen; la reducció de l'espectre d'altres vegetals incloent
pèrdua de biodiversitat; i un major ús de substàncies químiques en l'agricultura.
Els aspectes d'innocuïtat del medi ambient
dels cultius GM varien considerablement d'acord amb les condicions locals.
Les
recerques actuals es concentren en: l'efecte
potencialment perjudicial sobre els insectes beneficiosos o una inducció més
ràpida d'insectes resistents; la generació potencial de nous patògens vegetals;
les potencials conseqüències perjudicials per a la biodiversitat vegetal i la
vida silvestre, i un menor ús de la pràctica important de rotació de cultius en
certes situacions locals; i el desplaçament de gens de resistència als
herbicides a altres vegetals.
P8. Són innocus els
aliments GM?
Els
diferents organismes GM inclouen gens diferents inserits en formes diferents.
Això significa que cada aliment GM i la seva innocuïtat han de ser avaluats individualment,
i que no és possible fer afirmacions generals sobre la innocuïtat de tots els
aliments GM.
Els aliments GM
actualment disponibles al mercat internacional han passat les avaluacions de
risc i no és probable que presentin riscos per a la salut humana.
A més, no s'han
demostrats efectes sobre la salut humana com a resultat del consum d'aquests
aliments per la població general als països on van ser aprovats. L'ús continu d'avaluacions de risc
sobre la base dels principis del Codex i, on correspongui, incloent la
monitorització post comercialització, ha de formar la base per avaluar la
innocuïtat dels aliments GM.
P9. Com es reglamenten
els aliments GM a nivell nacional?
La
forma en què els països han reglamentat els aliments GM és variada. En alguns països, els aliments GM no estan
reglamentats encara. Els països que
compten amb legislació, es concentren principalment en avaluacions de riscos
per a la salut dels consumidors. Els països que tenen disposicions per als aliments
GM, usualment també reglamenten els OGM en general, tenint en compte els riscos
per a la salut i el medi ambient així com els temes relacionats amb control i comerç
(com els règims potencials de prova i etiquetatge). Donada la dinàmica del
debat sobre aliments GM, és probable que la legislació continuï evolucionant.
Tots
els cultius GM disponibles al mercat internacional en l'actualitat han estat dissenyats
usant una de tres característiques bàsiques: resistència al dany causat per insectes,
resistència a les infeccions virals; i tolerància a certs herbicides. Tots els
gens usats per modificar cultius provenen de microorganismes.
Cultiu - Característica - Àrees/països amb aprovació
Blat de moro: Resistència
a insectes Tolerància a herbicides Argentina, Canadà, Sud-àfrica, Estats
Units, UE
Soja: Tolerància
a herbicides Argentina, Canadà, Sud-àfrica, Estats Units, UE (només per
a processament)
Colsa: Tolerància
a herbicides Canadà, Estats Units.
Xicoira: Tolerància
a herbicides UE (només per a reproducció).
Carabasses: Resistència a virus Canadà,
Estats Units.
Patata:
Resistència a insectes Tolerància a herbicides Canadà, Estats Units.
P11. Què ocorre quan
es comercialitzen internacionalment aliments GM?
No
hi ha en l'actualitat sistemes reglamentaris internacionals específics. No
obstant això, moltes organitzacions internacionals estan involucrades en el
desenvolupament de protocols per OGM. La Comissió del Codex Alimentarius (Codex)
és l'organisme conjunt de FAO/OMS responsable de compilar els estàndards, els
codis de pràctica, els i les recomanacions que componen el Codex Alimentarius: el codi alimentari internacional. El Codex està
desenvolupant principis per a l'anàlisi de riscos per a la salut humana dels
aliments GM. La premissa d'aquests principis dicta una avaluació prèvia a la
comercialització, realitzada en forma individual i que inclogui una avaluació
tant dels efectes directes (del gen inserit) com dels efectes no desitjats (que
poden sorgir com a conseqüència de la inserció del nou gen). Els principis
estan en una etapa avançada de desenvolupament i s'espera que siguin adoptats per
a juliol de 2003. Els principis del Codex no tenen un efecte d'obligatorietat
sobre la legislació nacional, però són esmentats específicament en l'Acord
Sanitari i Fitosanitari (Acord SPS) de l'Organització Mundial de Comerç, i
poden usar-se com a referència en el cas de disputes comercials.
El
Protocol de Cartagena sobre Bioinoqüitat (CPB, sigles en anglès), un tractat ambiental
legalment obligatori , regula els moviments transfronterers dels organismes
vivents modificats (LMO, sigles en anglès). Els aliments GM entren en l'àmbit
del Protocol només si contenen LMO capaços de transferir o replicar el material
genètic. La pedra angular del CPB és un requisit que els exportadors
sol·licitin el consentiment dels importadors abans del primer enviament de LMO
amb intencions de ser alliberats al medi ambient.
P12. Han passat una
avaluació de riscos els productes GM al mercat internacional?
Tots
els productes GM actualment al mercat internacional han passat les avaluacions
de riscos desenvolupades per les autoritats nacionals. Aquestes avaluacions
diferents en general segueixen els mateixos principis bàsics, incloent una
avaluació del risc per al medi ambient i la salut humana. Aquestes avaluacions
són minucioses - no han indicat cap risc per a la salut humana.
P13. Per què va
haver-hi preocupació entre alguns polítics, grups d'interès i consumidors,
especialment a Europa, sobre els aliments GM?
Des
de la primera introducció al mercat ,a mitjans
dels anys 90, d'un aliment GM important (soies resistents a herbicides),
va haver-hi cada vegada més preocupació sobre aquests aliments entre polítics,
activistes i consumidors, especialment a Europa.
Hi
ha molts factors involucrats. A finals dels 80, principis dels 90, els resultats
de dècades de recerca molecular van aconseguir domini públic. Fins a aquest
moment, els consumidors en general no estaven molt informats del potencial
d'aquesta recerca. En el cas d'aliments, els consumidors van començar a
preguntar-se sobre innocuïtat perquè comencen a percebre que la biotecnologia
moderna està originant la creació de noves espècies.
Els
consumidors es pregunten amb freqüència: “Quin
és l'avantatge per a mi?”. En el camp dels medicaments, molts consumidors
han acceptat més ràpidament la biotecnologia com a beneficiosa per a la seva
salut (per ex., els medicaments amb un millor potencial de tractament).
En el cas dels primers aliments GM introduïts al
mercat europeu, els productes no tenien un benefici directe aparent per als consumidors
(no eren més econòmics, no augmentaven la seva data de caducitat, no tenien
millor sabor). El potencial de les llavors GM per brindar major producció per àrea
conreada hauria de resultar en preus més baixos. No obstant això, l'atenció del
públic s'ha concentrat en l'aspecte dels
riscos de l'equació risc-benefici.
La
confiança dels consumidors en la innocuïtat dels subministraments d'aliments a Europa
ha disminuït significativament com a resultat d'una quantitat de sobresalts alimentaris
que van tenir lloc en la segona meitat dels 90 que no estan relacionats amb els
aliments GM. Això també va tenir un impacte sobre les discussions sobre
l'acceptació dels aliments GM. Els consumidors han qüestionat la validesa de
les avaluacions de riscos, tant en relació els regs per a la salut dels
consumidors com per al medi ambient, concentrant-se principalment en els
efectes a llarg termini.
Altres
temes de debat de les organitzacions de consumidors van incloure
al·lergenicitat i resistència antimicrobiana.
Les
preocupacions dels consumidors van desencadenar una discussió sobre la conveniència
de l'etiquetatge dels aliments GM que permet una elecció conscient.
Al
mateix temps, ha estat difícil detectar rastres de OGM en els aliments: això
significa
que
les concentracions molt baixes en general no poden detectar-se.
P14. De quina forma ha
afectat aquesta preocupació a la comercialització d'aliments
GM en la Unió Europea?
Les
preocupacions de la població sobre els aliments GM i els OGM en general han tingut
un impacte significatiu en la comercialització dels productes GM en la Unió Europea
(UE). De fet, han donat com a resultat que es col·loqués al mercat la
denominada
moratòria sobre aprovació de productes GM. En general, la comercialització
d'aliments GM i OGM és objecte d'extensiva legislació. La legislació
comunitària ha existit des de principis dels 90.
El
procediment d'aprovació per a l'alliberament de OMG al medi ambient és una
miqueta complex i bàsicament requereix de l'acord entre els Estats Membres i la
Comissió Europea. Entre 1991 i 1998, la comercialització de 18 OMG va ser
autoritzada per una decisió de la Comissió en la UE.
A
partir d'octubre de 1998, no es van concedir més autoritzacions i en
l'actualitat hi
ha 12 aplicacions pendents. Alguns Estats Membres han invocat una clàusula de
salvaguarda per prohibir temporalment la utilització de blat de moro i
productes de colsa GM al mercat del seu país. Hi ha en l'actualitat nou casos en curs. Vuit d'ells
han estat examinats per un Comitè Científic sobre Vegetals, el qual en tots els
casos va considerar que la informació presentada pels Estats Membres no justificava
aquestes prohibicions.
Durant
la dècada dels 90, el marc regulador es va estendre i va perfeccionar més en resposta
a les preocupacions legítimes dels ciutadans, les organitzacions de consumidors
i els operadors econòmics. A l'octubre de
2002 entra en vigència una directiva revisada. Aquesta actualitza i reforça les
normes existents respecte del procés d'avaluació de riscos, gestió de riscos, i
presa de decisions respecte de l'alliberament de
OGM al medi ambient. La nova directiva també preveu el control obligatori dels efectes perllongats associats amb la interacció entre OGM i el medi ambient.
OGM al medi ambient. La nova directiva també preveu el control obligatori dels efectes perllongats associats amb la interacció entre OGM i el medi ambient.
A la UE, l'etiquetatge
és obligatori per als productes derivats de la biotecnologia moderna o
productes que continguin organismes GM. La legislació també considera el problema
de la contaminació accidental dels aliments convencionals amb material GM.
Introdueix un llindar mínim d'un 1% para ADN o proteïna provinent de
modificació genètica, sota el com no es requereix etiquetatge.
L'any
2001, la Comissió Europea va adoptar dues noves propostes legislatives sobre OGM
respecte el rastreig, reforçant les normes actuals sobre etiquetatge i racionalitzant
el procediment d'autorització pels OGM en aliments per a humans i animals i per
al seu alliberament deliberat al medi ambient.
La
Comissió Europea opina que aquestes noves propostes, basades en la legislació existent,
tenen com a objectiu encarar les preocupacions dels Estats Membre i crear la
confiança dels consumidors en l'autorització de productes GM. La Comissió
espera que l'adopció d'aquestes propostes aplani el camí per reprendre l'autorització
de nous productes GM a la UE.
P15. Quin és l'estat
del debat públic sobre aliments GM en altres regions del món?
L'alliberament
de OGM al medi ambient i la comercialització d'aliments GM han ocasionat un
debat públic en moltes parts del món. És possible que aquest debat continuï,
probablement en el context més ampli d'altres usos de la biotecnologia (per
exemple, en medicina humana) i les seves conseqüències per a les societats humanes.
A
pesar que els temes que s'estan debatent són en general molt similars (costos i
beneficis, temes d'innocuïtat), el resultat del debat difereix de país en país.
En temes com a etiquetatge i rastreig d'aliments GM com una forma d'encarar les
preocupacions dels consumidors, no hi ha fins avui cap consens. Això va quedar
clar durant les discussions dins de la Comissió del Codex Alimentarius durant
els últims anys. Malgrat la falta de consens sobre aquests temes, s'han fet
progressos significatius en l’ hormonització d'opinions concernents a l'avaluació
de riscos. La Comissió del Codex Alimentarius és a punt d'adoptar principis
sobre avaluació de riscos abans de la comercialització, i les disposicions del
Protocol de Cartagena sobre Bioinoqüitat també revelen un major enteniment a
nivell internacional.
Més
recentment, la crisi humanitària a sud d'Àfrica ha atret l'atenció sobre l'ús
d'aliments GM com a ajuda alimentària en situacions d'emergència. Una quantitat
de governs de la regió van expressar la seva preocupació entorn de les alarmes
sobre medi ambient i innocuïtat alimentària. Si bé s'han trobat solucions
factibles per a la distribució de gra mòlt en alguns països, uns altres han restringit
l'ús d'aliments GM i obtingut productes que no contenen GMO.
P16. Hi ha una relació
entre la reacció de la gent i les diferents actituds cap als aliments en
diverses regions del món?
Depenent
de la regió del món, les persones amb freqüència tenen actituds diferents cap
als aliments. A més del valor nutricional, els aliments freqüentment tenen
connotacions socials i històriques, i en alguns casos poden tenir importància
religiosa. La modificació tecnològica dels aliments i la producció alimentària
pot provocar una resposta negativa entre els consumidors, especialment en
absència de bona comunicació sobre els esforços d'avaluació de riscos i les
avaluacions de cost-benefici.
P17. Hi ha implicació
per als drets dels agricultors a ser amos dels seus cultius?
Sí,
és probable que els drets de propietat intel·lectual siguin un element de debat
sobre aliments GM amb un impacte sobre els drets dels agricultors. S'han discutit
els drets de propietat intel·lectual (IPR, sigles en anglès), especialment les
obligacions de patentació de l'Acord TRIPS
(un acord de l'Organització Mundial de Comerç sobre els aspectes dels drets de
propietat intel·lectual relacionats amb el comerç) a la llum de les seves
conseqüències sobre la major disponibilitat d'una diversitat de cultius. En el
context dels temes relacionats amb l'ús de tecnologia genètica en medicina,
l'OMS ha revisat el conflicte entre els IPR i l'accés igualitari als recursos
genètics i la coparticipació de beneficis.
Aquesta
revisió ha considerat els problemes potencials de la monopolització i els dubtes
sobre les noves reglamentacions de patents en el camp de les seqüències genètiques
en medicina humana. És probable que aquestes consideracions també afectin el
debat sobre aliments GM.
P18. Per què estan
preocupats certs grups per la creixent influència de la indústria química en
l'agricultura?
Certs
grups estan preocupats sobre el que ells consideren un nivell no desitjat de
control dels mercats de llavors per part d'unes poques companyies químiques.
La
biodiversitat i l'agricultura sostenibles es beneficien més per l'ús d'una rica
varietat de cultius, tant en termes de bones pràctiques de protecció de cultius
com per la perspectiva de la societat en general i els valors associats als
aliments. Aquests grups temen que com a resultat de l'interès de la indústria
química als mercats de llavors, la gamma de varietats utilitzada pels
agricultors pugui reduir-se principalment a cultius GM.
L'ús
exclusiu de cultius GM resistents a herbicides també faria a l'agricultor depenent
d'aquestes substàncies químiques. Aquests grups temen una posició dominant de
la indústria química en el desenvolupament agropecuari, una tendència que no consideren
sostenible.
P19. Què altres
desenvolupaments poden esperar-se a l'àrea dels OGM?
És probable que els
organismes GM futurs incloguin vegetals amb una major resistència a malalties o
sequeres, cultius amb majors nivells de nutrients, espècies de peixos amb
millors característiques de desenvolupament i vegetals o animals que produeixin
proteïnes farmacèuticament importants com les vacunes.
P20. Quines accions
està implementant l'OMS per millorar l'avaluació dels aliments GM?
genètica a nivell mundial.
Infografia que mostra l' evolució del conreu dels transgènics al món.
Després d' haver llegit i vist totes les possibilitats envers els transgènics podem argumentar una opinió més objectiva sobre un tema que de ben segur que estarà en primera plana de l' actualitat durant els propers anys.
A continuació teniu un video que planteja el problema dels transgènics des del punt de vista social i econòmic i no tant des del punt de vista biològic.
CÀPSULES DE CIÈNCIA
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada