Passa al contingut principal

LES 10 FITES CIENTÍFIQUES DE L’ANY 2012 SEGONS LA REVISTA SCIENCE



Ara que comencem l’ any 2013 val la pena destacar quines han estat les fites científiques més importants del 2012.
Cada any, els editors i experts de la revista Science seleccionen les deu fites més destacades del que ha succeït, des del punt de vista científic, durant l’ any 2012.


Peter Higgs
1.  En aquesta ocasió, el primer lloc ha estat per al descobriment del bosó de Higgs, que confirma la hipòtesi sobre la seva existència formulada fa quaranta anys i completa el model estàndard de la física, aportant una explicació de com les altres partícules fonamentals obtenen la seva massa. Aquesta troballa es va aconseguir mitjançant el Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC), la seva construcció va costar 10.000 milions de dòlars i es troba sota terra a la frontera franc-suïssa. Amb ell, es van accelerar partícules elementals  com els protons fins gairebé la velocitat de la llum.

2.      A la llista de grans fites científiques de l'any s’ hi suma  també l'obtenció d'òvuls a partir de cèl·lules mare.
Falange de Denisova

3.      La seqüència genòmica de l'home de Denisova a partir d'un òs (concretament una falange)  de 80.000 anys d'antiguitat.





4.       El descobriment del fermió de Majorana (una partícula que és, al mateix temps, la seva pròpia antipartícula).


5.    Els progressos en enginyeria genètica que permeten "editar" l'ADN d'un ésser viu.


6.      El mesurament d'un angle de les esquives partícules conegudes com neutrins que ajudarà a entendre per què l'univers conté tanta matèria i tan poca antimatèria.


7.       El sistema de descens del robot Curiosity que explora actualment Mart.


8.       El projecte de l'Enciclopèdia de l'ADN anomenat ENCODE.


9.   Els avenços en la interacció cervell-màquina que han permès a una persona moure extremitats robòtiques amb el pensament.


10.  El desxiframent d'estructures proteïques del paràsit causant de la malaltia de la son ( És una malaltia infecciosa parasitària provocada per un paràsit i transmesa per la mosca tsé-tsé ) mitjançant làser de raigs X, que poden servir per poder tractar la malaltia.

Sang infectada per Trypanosoma brucei

Com a conclusió, els àmbits científics que més bons resultats han donat són: La Física i la Enginyeria Genètica.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MESCLES HOMOGÈNIES I HETEROGÈNIES: ELABORACIÓ D' UN PERFUM

De quina manera podem elaborar un perfum casolà? Ho podem fer amb flors seques o amb espècies . Aquí teniu dues maneres de fer-ho. Amb flors seques : De primer hem d’elaborar l’oli essencial : per ferho, tallarem flors fresques i les col·locarem en un recipient de vidre juntament amb les tiges, i hi afegirem alcohol de 60º o 90º fins a cobrir-les per complet. Haurem de deixar que l’alcohol s’evapori lentament. Una vegada eliminat per complet, es retiraran les restes vegetals i es veurà com en el fons s’ha format una barreja fosca, que no és res més que l’oli que la planta ha desprès. A aquesta barreja, hi afegirem una mica d’oli de gira-sol o d’ametlles, i ho remenarem amb un utensili de fusta fins que les dues substàncies quedin completament barrejades. El segon pas és elaborar el perfum. Barrejarem en un recipient unes 25 gotes de l’oli essencial amb uns 60 cc d’alcohol (de farmàcia), i deixarem reposar la barreja almenys dos dies en un lloc fosc. Passat aq...

ELS CINC REGNES DE LA NATURA

Com classificar la vida? Al llarg dels temps, els éssers vius s’han anat adaptant al seu entorn, fet que ha generat multitud de formes diferents que formen la meravellosa diversitat que el planeta Terra encara ens ofereix avui i que ho seguirà fent si en tenim cura. Les adaptacions solen ser processos llargs que condueixen a l’evolució i la formació de diferents espècies. Avui dia, els científics n’han catalogades fins a més de 3.000.000. I, a més, encara en queden moltes per descobrir. ( Per saber-ne més  ). Després d' haver estudiat els éssers vius, heu pogut comprovar que tots tenen un origen comú i que, per tant, comparteixen vàries característiques: tots estan formats per cèl·lules i fan les tres funcions vitals de nutrició, relació i reproducció. Com heu vist, a partir d’una cèl·lula es pot formar un ésser viu. Es diu que la cèl·lula és la unitat mínima que pot formar vida. Els éssers vius poden arribar a ser molt complexes segons el nivell d...

LES DEFENSES DEL NOSTRE COS: EL SISTEMA IMMUNITARI I EL CÀNCER

SISTEMA IMMUNITARI 1. DEFENSES CONTRA LA INFECCIÓ: SISTEMA IMMUNITARI . L'ambient conté una ampla varietat d'agents infecciosos - virus, bacteris, fongs - paràsits que poden produir alteracions patològiques i, si es multipliquen sense control, poden causar la mort de l'organisme hoste. Malgrat això, en els individus normals, la majoria de les infeccions tenen una durada limitada i deixen poques lesions permanents gràcies a l'acció del sistema immunitari.  De forma general, es poden distingir dos mecanismes de defensa contra les infeccions: Defenses no específiques i Defenses específiques. 2. LES DEFENSES NO ESPECÍFIQUES (Immunitat innata o congènita) No actuen sobre un agent concret. L’activació és ràpida. Constitueixen la primera línia de defensa contra les infeccions evitant que aquestes es produeixin. Normalment tenen un caràcter local, ja que només actuen en els possibles focus d'infecció.  Les dividirem en 1) externes i 2) internes 2.1. Locals...