Sota aquest nom s' engloben dos grups de malalties diferents que antigament es confonien, perquè compartien els símptomes: Una gran producció d' orina i una set intensa.
( insulinodepenent o juvenil) i la diabetis tipus 2
( no insulinodepenent i iniciada a l' edat adulta).
- La diabetis tipus 1 està provocada per un mal funcionament del pàncrees, que no allibera la quantitat d' insulina suficient per controlar els nivells de glucosa a la sang.
- A la diabetis tipus 2 el pàncrees allibera insulina, però el cos no la pot utilitzar.
Símptomes de la diabetis |
1. Tria la resposta correcta.
a) La diabetis mellitus...
Està causada per un excés de sucre i dolços a la dieta.
És una malaltia que impedeix que el cos utilitzi els aliments de forma adequada.
b) Els símptomes més comuns de la diabetis mellitus són...
Orinar amb freqüència, gana i set.
Moltes ganes de menjar dolços.
c) Les pastilles contra la diabetis ( medicació diabètica oral)...
Redueixen el sucre a la sang.
Es recepten per a qualsevol tipus de diabetis.
d) La insulina...
Manté el nivell de glucosa controlat.
Es segregada pel fetge.
2. Resumeix les diferències entre els tres tipus de diabetis.
3. Resulta que ets un metge de capçalera que estàs visitant un pacient i sospites que pateix diabetis. Digues, en cada cas, quin dels tres tipus de diabetis diagnosticaries si...
a) Es tracta d' un adolescent l' orina del qual desprèn una aroma dolça.
b) Es tracta d' una persona adulta que anteriorment no havia tingut cap símptoma de la malaltia.
c) Es tracta d' un nen l' orina del qual no desprèn cap olor especial.
4. Fes una llista dels símptomes que dóna la diabetis.
Molècula de Colesterol |
Angina de pit |
1- Digues per què les afirmacions següents són falses i corregeix-les.
a) Tot el colesterol que hi ha a l'organisme és dolent.
b) Amb el colesterol l' organisme fabrica vitamina K, hormones i àcids biliars.
c) L'òrgan del cos encarregat de fabricar colesterol és el ronyó.
d) El colesterol d' alta densitat (HDL) és el que pot provocar aretriosclerosi; per tant, és nociu.
e) L' oli d' oliva, els lactis, la nata i el peix blau són font de colesterol bo.
f) La ingestió excessiva de colesterol està relacionada amb l'aparició de malalties cardiovasculars i pulmonars.
2- Investiga en què consisteix un infart de miocardi. Fes un informe.
4-Aquesta activitat tracta de la fabricació i proves d'aliments funcionals.
|
|
|
|
Els aliments
funcionals són aquells que es consumeixen com a part d'una
dieta normal i contenen components biològicament actius, que ofereixen
beneficis per a la salut i redueixen el risc de patir malalties. Entre alguns
exemples d'aliments funcionals, destaquen els aliments que contenen
determinats minerals, àcids grassos o fibra, els aliments als quals s'han
afegit substàncies biològicament actives, com els fitoquímics o altres
antioxidants, i els probiòtics, que tenen cultius vius de microorganismes
beneficiosos. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Quanta margarina
enriquida necessiteu menjar? |
|
|
|
|
Control Margarina (Flora) |
Margarina amb 0,83g de fitoesterols |
Margarina amb 1,61g de fitoesterols |
Margarina amb 3,24g de fitoesterols |
Mantega |
|
Colesterol total |
5,16 |
-0,26 |
-0,31 |
-0,35 |
+0,14 |
LDL |
3,05 |
-0,20 |
-0,26 |
-0,30 |
+0,12 |
HDL |
1,64 |
-0,01 |
-0,02 |
-0,02 |
+0,03 |
LDL/HDL |
2,01 |
-0,13 |
-0,16 |
-0,16 |
+0,04 |
Canvis en el
nivell de colesterol en sang (mmol / L) després del consum de margarines
enriquides en fitoesterols, o mantega respecte al control amb margarina. (European
Journal of Clinical Nutrition 1999; 53 319-327.) |
1. Calculeu, en tant per cent, el canvi relatiu
respecte al control del colesterol total, LDL, HDL i LDL/HDL per a cada
concentració d'esterols i per a la mantega i feu una taula amb els resultats.
2. Dibuixeu un gràfic que mostri els canvis en tant per cent del
colesterol total i de les LDL.
3. L'aliment control triat va ser Flora . En quins
aspectes pot ser semblant a les margarines enriquides amb fitoesterols?
4. Feu un breu informe sobre:
- El percentatge de canvi en els nivells d' HDL per a cadascuna de les margarines enriquides en fitoesterols.
- L'efecte de les margarines enriquides en
fitoesterols en la relació LDL/HDL.
- Com creieu que influiria en la probabilitat
de desenvolupar una malaltia cardiovascular el canvi en la relació
LDL/HDL deguda al fet de menjar margarina enriquida?
- Amb quin altre grup de voluntaris creieu que
desitjarien estudiar els investigadors l'efecte de les margarines
enriquides abans de comercialitzar el producte?
- El colesterol i altres nutrients lipídics
solubles, incloent algunes vitamines, són absorbits per vies semblants,
per això va ser important pels científics comprovar si els fitoesterols
reduïen l'absorció d'altres nutrients semblants. Es va trobar una baixa
absorció de carotenoides: el grau d'absorció depenia de la quantitat
d'esterols ingerida. Es va produir una margarina que estava enriquida amb
un 8% d'esterols. Proporcionava 1,6 g d'esterols al dia (amb el consum
habitual). Suggeriu tres vitamines l'absorció de les quals pugui veure's
afectada pels fitoesterols.
- Esbrineu què significa grup placebo.
Com s'obtenen els aliments funcionals? Ara per ara, la majoria dels aliments funcionals s'obtenen per processos tradicionals, com ara extreure part del seu contingut de greixos saturats o bé afegir-hi olis rics en omega-3, procedents per exemple del peix blau, etc. Tanmateix, els processos més actuals són els que es basen en la enginyeria genètica per a obtenir productes animals o vegetals, modificats genèticament per a esdevenir més saludables, com per exemple ous de gallina amb un baix contingut de colesterol o bé grans d'arròs amb vitamina A.
Distribuïu-vos en grups i dissenyeu un aliment funcional per alguna de les situacions següents:
1. Reduir el nivell d'hipercolesterolèmia en un
home de 50 anys.
- Tipus de producte ( llet, batut, sucs,
galetes...)
- Penseu eliminar algun nutrient del producte
original? Per què?
- Quin o quins nutrient penseu afegir i per què?
2. Noia de 20 anys amb una anèmia.
- Tipus de producte( llet, batut, sucs,
galetes...)
- Penseu eliminar algun nutrient del producte
original? Per què?
- Quin o quins nutrient penseu afegir i per què?
3. Dona de 50 anys amb símptomes de menopausa.
- Tipus de producte( llet, batut, sucs,
galetes...)
- Penseu eliminar algun nutrient del producte
original? Per què?
- Quin o quins nutrient penseu afegir i per què?
4. Noi de 20 anys que molt sovint agafa refredats.
- Tipus de producte ( llet, batut, sucs,
galetes...)
- Penseu eliminar algun nutrient del producte
original? Per què?
- Quin o quins nutrient penseu afegir i per
què?
Uno de los mejores consejos que me han dado para el control del colesterol, a parte de los recurrentes: "dieta equilibrada y practica ejercicio físico" es el acompañamiento de un suplemento alimenticio seguro y de calidad. Lo recomiendo.
ResponElimina