
Els cossos tous no tindrien protecció davant les espines punxants de certes espècies. En alguns fòssils xinesos de Cloudina ( probablement el primer animal amb autèntics teixits), els forats semblen mostrar el treball d' un depredador que perfora els seus esquelets per menjar-se els teixits tous. Ben aviat, després d' aparèixer l' esquelet , tant en les algues eucariotes com en els cianobacteris (bacteris que fan la fotosíntesi) trobem secrecions d' esquelets de carbonat càlcic sobre les seves superfícies orgàniques. S 'estaven adaptant per alimentar-se dels animals que pastaven pel fons del mar?
Un corrent de nous dissenys - conductes, closques, espines, suports- va crear les parts mineralitzades d' animals que marquen la fi dels temps precambrians, el despertar de l' eó Fanerozoic ( l' edat de la vida visible) i el principal canvi en el registre fòssil en tota la història de la Terra. Des de llavors , gran quantitat de closques mineralitzades i estructures d' esquelet van usar carbonat càlcic i sílici. Avui, quasi tots els tipus d' animals secreten no tan sols un o més d' aquests tres materials corrents, sinó també components exòtics com magnetita, guix i fluorita.
No hi ha cap factor obvi que expliqui per si sol l' evolució ràpida. En canvi, el naixement d' aquesta habilitat per reforçar el cos i construir-se una armadura pot haver estat sols un accident de l' evolució. Els components de tots els minerals utilitzats per fabricar parts dures poden arribar a afectar l' activitat de les cèl·lules. Per exemple, l' excés de carbonat càlcic és verinós. Un organisme pot beneficiar-se'n si bombeja aquestes substàncies a l' exterior , és a dir, a la paret de la cèl·lula, sempre que les emmagatzemi per un ús futur.
No sabem ben bé per què els animals van evolucionar ràpidament cap als esquelets durs, però Heinz Lowenstam, de l' Institut de tecnologia de Califòrnia, ha suggerit que, un cop els animals van començar a aïllar minerals fora de les capes de les cèl·lules, aquestes masses van ser ràpidament utilitzades per a altres necessitats: Suport, unió muscular, alimentació, defensa. De qualsevol manera, la transformació d' un mineral disponible era simplement un mitjà més per fabricar parts dures per tractar de sintetitzar molècules orgàniques resistents, com la quitina que fabriquen els artròpodes.

Entenem que l' evolució no és gens senzilla i que totes aquestes explicacions que citen un sol factor han de ser una mica sospitoses en el llibre de la vida, així com ho són, es diu, en la història humana o en bioquímica.
J. JOHN SEPKOSKI, article dins d' El libro de la Vida .
Comentaris