EUTROFITZACIÓ
Un riu, un llac o un
embassament, sofreixen eutrofització
quan les seves aigües s'enriqueixen en
nutrients. Podria semblar a primera vista que és bo que les aigües estiguin ben plenes de
nutrients, perquè així podrien viure més fàcilment els éssers vius, ja que no
els faltaria aliment. Però la situació no és tan senzilla. El problema està en
què si hi ha excés de nutrients hi creixen en abundància plantes i altres
organismes fotosintètics. Més tard, quan moren, es descomponen, produint males
olors i un aspecte desagradable, disminuint dràsticament la qualitat de l’
aigua. Aquest procés de putrefacció consumeix una gran quantitat de l'oxigen
dissolt i les aigües deixen de ser aptes per a la major part dels éssers vius.
El resultat final és un ecosistema gairebé destruït.
EFECTES DE L'EUTROFITZACIÓ
- Augment de la producció i biomassa de productors primaris (algues en general).
- Modificació de les característiques de la massa d'aigua, pèrdua de qualitat.
- Degradació organolèptica de l'aigua.
- Deterioració de les comunitats biològiques amb substitució d'espècies sensibles per espècies oportunistes més resistents.
- Desoxigenació de l'aigua, ocasionant normalment mortalitat de peixos.
- Augment de les despeses d'operació dels sistemes públics de proveïment d'aigua per problemes de sabor i olor.
- Ompliment i obstrucció dels canals de reg per creixement d'algues macròfites.
- Reducció de la possibilitat d'utilització de l'aigua per a finalitats recreatives a causa de les olors produïdes per la descomposició de les algues.
- Producció de toxines per determinades algues (dinoflagel·lats – marees vermelles)
- Impediments a la navegació a causa del creixement de denses masses d'algues.
Quan
la concentració de nutrients augmenta en una conca, les algues, tan sèssils com planctòniques, creixen en gran
quantitat, per la qual cosa l'aigua s'enterboleix. Les algues i altres organismes, en morir, es
descomponen gràcies a l'activitat dels bacteris, gastant oxigen. També es produeix
un canvi en la vegetació aquàtica. A causa d'aquesta disminució d'oxigen, en
aquesta conca no podran viure peixos que necessitin aigües riques en oxigen. En
aquestes conques trobarem principalment barbs, perca i altres organismes
d'aigües poc ventilades i oxigenades.
Les
algues es desenvolupen quan troben condicions favorables: temperatura, sol (
llum) i nutrients.
A la zona mediterrània, a partir de la primavera, la temperatura i el sol són suficients, de manera que el creixement de les algues queda limitat per la quantitat de nutrients, especialment nitrogen i fòsfor.
A la zona mediterrània, a partir de la primavera, la temperatura i el sol són suficients, de manera que el creixement de les algues queda limitat per la quantitat de nutrients, especialment nitrogen i fòsfor.
L'erosió
de la roca, la descomposició de la matèria orgànica silvestre i altres
processos naturals produeixen, normalment, quantitats limitades d'aquests nutrients.
Són, per tant, les aportacions humanes
els que afavoreixen l'eutrofització.
El
desequilibri de l'ecosistema i l'alteració de la composició química de l'aigua,
converteixen al medi aquàtic en inadequat per als usos recreatius i d'un altre
tipus, i es torna inacceptable per al consum humà. Una concentració alta de nitrats a l'aigua potable constitueix un
problema sanitari per a l'home, especialment per als nens, perquè a l'estómac el
nitrat es transforma ràpidament en nitrit, que pot reduir la capacitat de
transport d'oxigen en sang. Les aigües superficials reben quantitats excessives
de nutrients pels abocaments urbans i industrials i l'arrossegament d'abonaments
agrícoles, principalment. L'excés de nutrients provoca un creixement exagerat
d'algues i altres plantes aquàtiques. La descomposició de les restes d'algues i
plantes consumeix l'oxigen dissolt en l'aigua. En l'aigua empobrida en oxigen
no poden desenvolupar-se altres organismes que el necessiten per respirar.
NUTRIENTS QUE EUTROFITZEN LES AIGÜES
Els
nutrients que més influeixen en aquest procés són els fosfats i els nitrats.
El
fòsfor incideix més en
l'eutrofització en sistemes aquàtics d'aigua dolça, mentre que el nitrogen té
efectes més acusats en sistemes marins.
En
els últims 20 o 30 anys les concentracions d'aquests compostos en sistemes
aquàtics gairebé s'han duplicat.
En
el cas del nitrogen, una elevada
proporció, al voltant del 30% arriba a través de la contaminació atmosfèrica.
El nitrogen és més mòbil que el fòsfor i pot ser rentat a través de sòl o
saltar a l'aire per evaporació de l’ amoníac o per la seva desnitrificació.
El
fòsfor és absorbit amb més facilitat
per les partícules del sòl i és arrossegat per l'erosió, en suspensió o
dissolts per les aigües de vessaments superficials.
En
condicions naturals, en un sistema aquàtic n’ entren menys d'1 Kg/per hectàrea
i any. A l’ haver abocaments antropogènics aquesta quantitat puja. Els sabons i
detergents han estat al llarg de molts anys un dels principals causants
d'aquest problema. Fa uns 40 anys, el 65% del pes dels detergents era un compost
de fòsfor, la funció del qual era quelar ions, de manera que no impedissin el
treball de les molècules surfactants ( que redueixen la tensió superficial dels
líquids). El resultat era que els abocaments domèstics i de bugaderies
contenien una gran proporció d'ió fosfat. A partir de 1973, Canadà, en primer
lloc i a continuació altres països, van prohibir l'ús de detergents que
tinguessin més d'un 2.2 % de fòsfor, obligant així a utilitzar altres quelants amb menor contingut d'aquest
element. Fins i tot en algunes legislacions es prohibeixen els detergents amb,
més d'un 0.5 % de fòsfor.
FONTS D'EUTROFITZACIÓ
Una
de les principals fonts de contaminació per nitrogen és el vessament procedent
de indústria agrícola i ramadera i la majoria del fòsfor prové de les llars i
la indústria . Els processos de tractament de les aigües residuals en les
plantes depuradores són vitals per reduir la contaminació per nitrogen i fòsfor
en les masses d'aigua europees. Quan el nitrat és desplaçat des de les terres
agrícoles, la contaminació afecta primer a les aigües subterrànies succintes i
després a les profundes dels aqüífers vulnerables. Això suposa un problema,
perquè la major part del subministrament d'aigües subterrànies s'obté de pous profunds,
per la qual cosa l'aigua no presenta, de moment una alta concentració de
nitrat. On l'aigua s'obté d'aqüífers poc profunds i d'alta concentració de
nitrogen, habitual en el proveïment de particulars o de petites comunitats, la
població pot trobar-se en situació de risc. Des de 1980, la concentració de
nitrat ha romàs més o menys constant en els principals rius de la Unió europea.
No hi ha evidència que el descens del consum de fertilitzants nitrogenats a les
terres agrícoles hagi disminuït la presència d'aquest element en les aigües. El
fòsfor, per contra, ha sofert una disminució en els principals rius europeus, a
causa de la millora del tractament de les aigües residuals i la reducció del contingut
en fòsfor dels detergents domèstics.
TIPUS D’ EUTROFITZACIONS
a)
Eutrofització natural: És un procés
que es va produint lentament de
manera natural en tots els sistemes aquàtics del món, perquè tots
van rebent nutrients.
b)
Eutrofització d'origen antropogènic :
Els abocaments humans acceleren el procés
fins a convertir-ho moltes vegades en un greu problema de contaminació.
Les principals fonts d'eutrofització són:
•
Els abocaments urbans que porten detergents i desfets orgànics.
•
Els abocaments ramaders i agrícoles que aporten fertilitzants,
desfets
orgànics i altres residus rics en fosfat i nitrats.
Per
conèixer el nivell d'eutrofització d'un aigua determinada, se sol mesurar el
contingut en clorofil·la d'algues en
la columna d'aigua, aquest valor es combina amb altres paràmetres com el contingut de fòsfor i nitrogen i el valor
de penetració de la llum.
MESURES PER EVITAR L'EUTROFITZACIÓ
El
control dels abocaments de nutrients des de fonts puntuals depèn del compliment de les directives de la Unió Europea, que estipula que els
governs han de vetllar perquè totes les aglomeracions urbanes disposen de
sistemes col·lectors i de tractaments de les seves aigües residuals. Igualment
s'estableix la necessitat d'eliminar els nutrients a les zones sensibles.
Respecte al control d'abocaments puntuals però de menor quantitat, la
legislació no és tan eficaç, tenint aquests abocats efectes molt perjudicials
per als petits rius. Quant a les fonts difuses el control és menys eficient,
per exemple, el vessament de nitrats en l'agricultura. L'ús de fertilitzants i
les càrregues de nutrients procedents del fem (purins) han disminuït des dels
anys 80. Malgrat això, les masses d'aigua segueixen rebent grans aportacions de
nutrients.
Els més eficaç per a
la lluita contra aquest tipus de contaminació és disminuir la quantitat de
fosfats i nitrats en els abocaments,
usar detergents amb baixa proporció de fosfats, utilitzar menys quantitat de
detergents o detergents naturals , no abonar en excés els camps, usant els
desfets agrícoles i ramaders com a fertilitzants en lloc d'abocar-los en abocadors
especialitzats.
Practicar
l'agricultura ecològica:
Les tècniques d'agricultura ecològica basen la fertilització en aportacions de
matèria orgànica, abonaments verds i rotacions de cultius. Aquestes tècniques
afavoreixen una bona estructura del sòl, que redueix l'erosió, i mantenen
nivells baixos de nutrients lliures en el sòl, evitant que puguin ser
arrossegats fins als cursos d'aigua subterrània i superficial. Els fertilitzants orgànics, com el fem,
aporten tota la gamma de nutrients que necessiten les plantes, milloren les
propietats físiques del sòl i afavoreixen l'activitat biològica imprescindible
per a una correcta fertilitat alhora que presenten molta més resistència al
rentat o arrossegament dels nutrients, d'aquesta forma permeten obtenir bones
collites sense contaminar l'aigua.
Ajustar les
aportacions d'abonaments:
L'excés d'abonaments no condueix a millors collites, és un malbaratament que
costa car a l'agricultor i al medi ambient. Hem d'ajustar les aportacions a les
necessitats del cultiu i les característiques de la zona. Si per a cert cultiu
l'aportació de 100 unitats fertilitzants permet augmentar la collita en un 20 %
poden fer falta 400 o més unitats fertilitzants per augmentar un 40 %.
Aplicar correctament
els abonaments: Aportar
abonaments de manera que els nutrients
estiguin disponibles quan la planta
ho necessiti, aconseguint-se així un millor
aprofitament dels nutrients i, per
tant, millors collites amb una menor
contaminació. Per a això hem de fraccionar la seva aplicació, realitzant diverses aportacions en petites
quantitats, repartits al llarg del cicle del cultiu segons les seves necessitats específiques.
Evitar l'erosió: Com s'ha indicat anteriorment la
principal causa d’ aport de nutrients a les aigües superficials és l'erosió i,
en les nostres condicions, l'erosió hídrica. Reduir-la no només significa
evitar l'eutrofització sinó també conservar la fertilitat del sòl. Per això, és
molt important prendre mesures per reduir els processos erosius, especialment
en aquelles parcel·les que no estan anivellades.
Algunes
d'aquestes mesures són:
- Llaurar el sòl segons les corbes de nivell, mai en l'adreça del pendent.
- Mantenir el sòl cobert de vegetació, la qual fixa el sòl i evita l'impacte de la pluja, mitjançant cobertes herbàcies en els cultius llenyosos, abonaments verds en els períodes sense cultiu i realitzar guarets.
- Quan el sòl no pot tenir vegetació cobrir-ho amb embuatats, per exemple de palla.
- Reduir el treball del sòl i evitar especialment aquells treballs que deixen el sòl molt disgregat.
Mantenir el sòl amb vegetació: La vegetació, especialment
l'herbàcia, no només redueix l'erosió també pren els nutrients del sòl evitant
que aquest s'enriqueixi a l'excés. Quan aquesta vegetació mor retorna el
nitrogen i el fòsfor al sòl en formes orgàniques que són arrossegades molt
menys que les formes minerals originals.
Impedir els abocaments
orgànics: Tant les
granges com moltes indústries agroalimentàries
produeixen residus líquids amb una elevada càrrega orgànica. Aquests residus
tenen una ran capacitat contaminant pel que s'han de depurar abans del seu
abocament. Igualment s'han d'emmagatzemar durant el menor temps possible i en instal·lacions
que garanteixin que no es produeixen fugides o infiltracions. La majoria
d'aquests residus poden ser emprats com a abonaments amb un mínim de
tractaments senzills i econòmics, com el compostatge. D'aquesta forma passen de
ser residus a un important recurs per a
l'agricultura.
Hola, Bon dia.
ResponEliminaSóc una estudiant de 1r de Batxillerat i, com tots els del meu curs he de realitzar el TDR (Treball de Recerca) i encara nose ben be de quin tema fer-lo. Però si que he pensat sobre algun tema d'aigües residuals. Buscant he trobat el problema de l'eutrofització i m'ha semblat interessant. Però nose com es podria desenvolupar ni com poder-ho enfocar. També necessitaria fer alguna mena de pàctica expermimental.
Estaria molt agraida que em poguessiu contestar.
Moltes gràcies.
hola, bon dia
ResponEliminaSoc un estudiant de 1r eso i nessesito saber com es produeix.
Estaria agraida per si amb podriau fer algo o dir-me una web on u trobi.
Moltes gracies