Passa al contingut principal

Entrades

Codis E dels additius alimentaris

Els additius alimentaris són substàncies d’ origen natural que  s’ afegeixen als aliments per millorar-ne la conservació i les qualitats organolèptiques ( color, aroma, textura,...) Els fabricants estan obligats a indicar els additius afegits, però poden simplificar la nomenclatura utilitzant codis. Els codis dels additius reconeguts per la normativa europea porten una lletra E seguida de tres o quatre xifres. Si porten una altra lletra significa que s’ ajusten a la normativa d’ un país determinat ( per exemple, la H correspon a Espanya), però no a la normativa europea. E-334 La primera xifra indica el tipus d' additiu. La segona xifra sol correspondre a una subclassificació d' acord amb diferents criteris. Per exemple la segona xifra d' un colorant indica el color: 0 és groc, 1 és taronja, 2 és vermell, 3 és blau, 4 és verd, etc La darrera xifra serveix per acabar d' identificar cada substància en concret. Primera xifra : 1 Tipus d' additiu: Color
Entrades recents

SOM FILLS DELS BACTERIS

Els organismes diminuts bacteris , fongs , protozous , etc , no tenen el crèdit que es mereixen pels èxits obtinguts. En el Precàmbric (Comprèn el temps des de la formació de la Terra fa 4.500 milions d'anys fins l'evolució de fòssils macroscòpics de closca dura en abundància, que marca l'inici del Cambrià, el primer període geològic de la primera era del Fanerozoic, fa uns 542 milions d'anys ), els bacteris van inventar la fotosíntesi i van alimentar el Món. Van afegir oxigen a l' atmosfera i la van transformar, alguns van idear un mètode per fer front al nou verí, aprofitant el poder  combustible de l' oxigen i utilitzar-lo per descompondre l' aliment i així obtenir l' energia nesessària per poder viure. Els bacteris que utilitzen oxigen (aerobis) generen energia d' una manera més eficaç que els seus veïns que no l' utilitzen (anaerobis) i que no poden viure amb presència d' oxigen. Els bacteris anaerobis produeixen només dues u

EL DOPATGE AMB EPO: Fer trampes per guanyar.

Després de que el món de l'esport ens hagi donat una de les pitjors notícies dels últims temps, la caiguda d'un mite com Lance Armstrong , ídol de molta gen que admirava el qua havia fet, guanyar 7 Tours de França consecutius, val la pena explicar una mica en que consisteix el dopatge per EPO i  les conseqüències que això pot tenir per la salut de la persona que decideix prendre'n. També exposarem uns dels exemples de dopatge massiu que es va dur a terme en un moment en el que valia era ser millor que l' altre a qualsevol preu. Què és l’ EPO? L’ EPO o eritropoietina és una hormona que facilita l'augment d'eritròcits ( glòbuls vermells) en sang, aconseguint amb això que els músculs disposin de més oxigen per al manteniment de la intensitat en els grans esforços durant un major període de temps, aconseguint que el cansament es retardi. L’ EPO es produeix de manera natural al ronyó i la seva producció normal es veu afectada de manera positi

PETJADA ECOLÒGICA

LA PETJADA ECOLÒGICA T' has preguntat mai el següent: Quanta aigua fa servir una persona en un dia normal? Què menja i en quina quantitat? Quant menjar s' acaba llençant? Quants quilòmetres recorre una persona en un dia? En quin mitjà de transport? Quin és el consum energètic? Quins i quants objectes ha comprat una persona durant un mes? Quin temps es tarda a substituir un objecte determinat : un telèfon mòbil, ordinador, una samarreta, un full de paper? Quanta energia es fa servir en un habitatge per refredar-lo o escalfar-lo? Preguntes d' aquesta mena serveixen per calcular la petjada ecològica , és a dir, la superfície, expressada en hectàrees, que cal per tal de seguir produint l' aliment i els productes que fem servir, poder absorbir els nostres residus, generar l' energia que consumim i disposar d' espai per als habitatges i les infraestructures de comunicació. El nostre planeta té entre 11000 i 12000 milions d' hectàrees pro

GEOLOGIA: La Deriva Continental - Alfred Wegener

Planeta Terra Per començar a entendre el funcionament i el canvi d' aspecte del nostre planeta mireu el següent documental sobre l' ORIGEN DE LA TERRA HELIOVIEWER : La web de SOL Wegener va proposar la teoria de la deriva continental a principi del segle XX basant-se en diferents proves. Si bé al començament la seva proposta no va ser gaire acceptada, avui en dia no hi ha dubte que els continents han anat canviant de posició al llarg de la història de la Terra. PROVES GEOGRÀFIQUES  Wegener va sospitar que els continents podrien haver estat units en temps passats en observar una gran coincidència entre la forma de les costes dels continents, especialment entre Sud-Amèrica i Àfrica. Si en el passat aquests continents haguessin estat units formant només un (Pangea), és lògic que els fragments encaixin. La coincidència és encara més gran si es tenen en compte no les costes actuals, sinó els límits de les plataformes continentals. PROVES PALEONTOLÒGIQU