Els aliments que mengem i l' oxigen que respirem proporcionen a les nostres cèl·lules les primeres matèries necessàries per formar les nostres estructures i, en conseqüència, per créixer i reparar les estructures que s' han malmés. Dels aliments també obtenim l' energia necessària per mantenir la temperatura del cos i per dur a terme el treball muscular. Finalment, ens subministren elements imprescindibles perquè el cos pugui desenvolupar les seves funcions.
Aquestes primeres matèries que obtenim amb dels aliments s' anomenen nutrients . Els nutrients s' incorporen a les cèl·lules, on són transformats mitjançant una sèrie de reaccions o processos químics. Però alguns dels productes que s' obtenen no són assimilats i han de ser eliminats.
El conjunt de processos químics que
s'esdeven dins de les cèl·lules
configuren el que anomenem metabolisme.
Les cèl·lules funcionen les 24 hores del dia, tant si dormim com si fem alguna activitat, ja que nosaltres continuem respirant, el nostre cor continua bategant i mantenim la mateixa temperatura corporal. Naturalment , però, la quantitat d' energia consumida és diferent si estem reposant que si estem participant en una cursa. Així, distingim els metabolisme basal del metabolisme d'activitat.
- El metabolisme basal és la quantitat d' energia consumida durant el repòs complet, i varia segons la edat, el sexe o la constitució física.
- El metabolisme d' activitat és el que posem en marxa per fer les activitats lligades a la nostra vida diària.
L' ENERGIA QUE GASTEM
La unitat en què es mesura l' energia és el Joule ( J), però sovint s' utilitza també la caloria ( cal).
També es fan servir els múltiples d' ambdues unitats: el quilojoule (KJ), que equival a 1000 Joules i la quilocaloria (Kcal), que equival a 1000 calories.
Les equivalències entre les dues unitats són les següents:
1J = 0.24 cal i 1 cal = 4.2 J
Una caloria és l' energia necessària per elevar 1ºC la temperatura d' 1 g d' aigua.
A continuació es poden observar dues taules on es donen valors del metabolisme basal i d' algunes activitats diàries:
Hi ha diferències de metabolisme segons l' edat i el sexe.
En situacions especials com l' embaràs i l' alletament, les necessitats energètiques augmenten, ja que l' organisme matern necessita un suplement d' energia per garantir el creixement i el metabolisme del fetus i per elaborar la llet.
- Llegeix el text següent i respon les preguntes que hi ha a continuació:
" En Jaume ha baixat ràpidament les escales, s' ha posat els auriculara i ha començat a córrer com cada dia a les 8 del matí. A aquella hora va al parc de Les Heures que hi ha molt a prop de casa i corre durant una mitja hora. En acabar torna cap a casa i pel camí s' atura a comprar el diari. Puja les escales caminant, llavors s' asseu a llegir el diari. No s' adona que ja fa un quart d' hora que llegeix quan la seva mare li pregunta que vol esmorzar"
- Quina despesa energètica ha tigut el Jaume durant aquesta estona? Per fer els càlculs has de saber que en Jaume pesa 70 kg. Les dades de despesa les tens a les taules.
- Per obtenir la despesa global d' energia que ha fet el Jaume has de sumar-hi la despesa del metabolisme basal suposant que té 20 anys. Expressa el resultat en KJ i Kcal.
2. Calcula l'energia que gasta un jugador de bàsquet que pesa 100 kg durant un partit, tenint en compte que gasta 0.588KJ/kg/min i que juga durant 30 minuts.
3. Quanta energia gastaries en un partit de futbol tenint en compte el teu pes?
Despesa energètica total = Metabolisme basal + Metabolisme d' activitat
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada