Els additius alimentaris són substàncies d’ origen natural que s’ afegeixen als aliments per millorar-ne la conservació i les qualitats organolèptiques ( color, aroma, textura,...)
Els fabricants estan obligats a indicar els additius afegits, però poden simplificar la nomenclatura utilitzant codis.
Els codis dels additius reconeguts per la normativa europea porten una lletra E seguida de tres o quatre xifres. Si porten una altra lletra significa que s’ ajusten a la normativa d’ un país determinat ( per exemple, la H correspon a Espanya), però no a la normativa europea.
E-334
- La primera xifra indica el tipus d' additiu.
- La segona xifra sol correspondre a una subclassificació d' acord amb diferents criteris. Per exemple la segona xifra d' un colorant indica el color: 0 és groc, 1 és taronja, 2 és vermell, 3 és blau, 4 és verd, etc
- La darrera xifra serveix per acabar d' identificar cada substància en concret.
Primera xifra: 2 Tipus d' additiu: Conservadors
Primera xifra: 3 Tipus d' additiu: Antioxidants
Primera xifra: 4 Tipus d' additiu: Estabilitzadors
Primera xifra: 5 Tipus d' additiu: Substàncies minerals
Primera xifra: 6 Tipus d' additiu: Potenciadors de gust
Respon aquestes preguntes relacionades amb el text que acabes de llegir:
- Cerca al diccionari les definicions dels termes organolèptica i textura que es corresponguin millor amb allò que s' explica al text.
- Si a l' etiqueta d' un aliment s' hi indiquen alguns codis E, significa que conté additius perillosos per a la salut?
- Què diferencia un codi E d' un codi H?
- Per què creus que és millor indicar els additius per mitjà de codis que no pas pel seu nom científic?
- Pateixes alguna al·lèrgia o intolerància alimentària?
- Fixa' t en les fotografies que mostren la composició d' un producte. Identifica-hi els additius i esbrina a quina substàncies químiques corresponen.
És important que en l' etiquetatge dels productes alimentaris s'hi indiquin els ingredients i els additius incorporats, atès que moltes persones tenen al·lèrgies o intoleràncies alimentàries, que no s' han de confondre amb la simple aversió a una aliment determinat.
AQUÍ TENIM UNS VIDEOS QUE ENS AJUDARAN A ENTENDRE UNA MICA MILLOR ELS ADDITIUS ALIMENTARIS
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada